Skip to main content
Algemeen

‘t Vilt wel mee…

By 4 maart 2011No Comments

PR|CIE-analen beslist geen Beerput

’T Vilt wel mee…

(Historische reeks: uit de analen van de PR|CIE, een blik in de ingewanden van het creatief vliegwiel… )

Sinds mensenheugenis brengt de PR|CIE jaarlijks een viltje uit.  We zijn voor u in de PR|CIE-analen gedoken om wat meer klaarheid in deze kwestie te brengen en kunnen u melden dat in 1995 het eerste viltje verscheen.

Na eerst bij Bavaria gepolst te hebben of zij viltjes  konden bedrukken, maar hierop een negatief antwoord kregen, besloot de PR|CIE het heft in eigen handen te nemen. Met een drukker in de gelederen was dit, achteraf bekeken, nog niet eens zo’n gek plan.

Degelpers

Op een degelpers, die in een hoekje van Drukkerij Keijzers eenzaam lag te verstoffen, werden de eerste viltjes bedrukt, Cor Brüggenwirth zorgde – en zorgt nog steeds – voor het ontwerp. (Een degelpers is een drukpers die volgens het hoogdrukprincipe werkt. Hierbij worden alleen de hoogst gelegen gedeelten van de drukvorm met inkt ingerold en afgedrukt. De drukvorm kan bestaan uit loden of houten letters, lijnen en/of afbeeldingen. Een afbeelding kan een cliché, houtsnede, linosnede zijn. Bron: Wikipedia.)

Extra

En de rest is geschiedenis. Ieder jaar heeft de PR|CIE sindsdien een viltje uitgebracht. Soms werd en wordt per gelegenheid wel eens een extra viltje uitgebracht, zoals het viltje Geerd Hiep Hiep Hoeka in 19 (jaartal wordt nog gezocht). Wat erop het viltje komt te staan is het gevolg van een inval of brainstormsessie.  Soms is de tekst gerelateerd aan de prins, soms aan geheel iets anders.

Viltje 2011

Benieuwd naar het viltje van 2011? Zaterdagavond met carnaval vindt u de viltjes in overvloed op de toog en het overige meubilair van het enige verspreidingspunt: Stationzicht, hoek Zultkopenstraat/Zultkoppenplijn in Deurne.

Oproep

De Anaalist van de PR|CIE is nog op zoek naar het viltje van 2002 (44-jarig bestaan Peelstrekels) om zijn verzameling compleet te maken en een afbeelding op deze website te publiceren.

Het volgende verhaal in deze historische reeks zou zo maar eens kunnen gaan over  het Strak Pak, waarin Leon Verdonschot onlangs schitterde op de 19de editie van ’t Klotgemul…

[nggallery id=1]

Leave a Reply